Kuchnia

Smacznego!

Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce (6 porcji)

Składniki:
1 brokuł
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 cm świeżego imbiru
2 liście laurowe
1 litr bulionu drobiowego
garść świeżej kolendry
garść świeżej bazylii
100 g tartego parmezanu
sól/ pieprz
masło
kromka chleba
6 jajek (ilość w zależności od ilości porcji)
sól
łyżka octu

Sposób przygotowania:
1. Pokrój brokuły na mniejsze kawałki, czosnek zgnieć, obierz ze skórki i poszatkuj. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Imbir okrój ze skórki i poszatkuj.
2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj brokuł, czosnek, cebulę, imbir i liście laurowe. Smaż przez kilka minut, a następnie zalej bulionem.
3. Gotuj na średnim ogniu aż brokuły zmiękną (ok. 15 minut). Zdejmij z ognia, wyjmij liście laurowe, dodaj kolendrę i bazylię. Całość zmiksuj ze pomocą blendera. Posól, popieprz i dodaj parmezan.
4. W tosterze podgrzej kromkę chleba. Podgrzaną kromkę pokrój w kostkę.
5. Przygotuj jajka w koszulce. Szczegółową instrukcję jak je zrobić znajdziesz tutaj. Podawaj zupę z jajkiem i grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation