Kuchnia

Mniam!

Paluszki z oliwkami i serem

Paluszki z oliwkami 12 szt.

Składniki:

375 g ciasta francuskiego
15 dużych oliwek, nadziewanych papryką
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wyciąć dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przełożyć na blachę i schłodzić w lodówce 10 minut.

Na mniejszym kawałku ułożyć po 5 oliwek w odległości 1, 5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć większy kawałek ciasta i mocno docisnąć pomiędzy oliwkami. Wstawić do lodówki na ok.20 minut.



Paluszki z ciasta francuskiego z oliwkami

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przyciąć równo brzegi a następnie pokroić na paski szerokości ok. 0, 6 cm. i ułożyć płaską stroną na blasze do pieczenia i piec 6-10 minut.(Można na końcu włożyć na chwilę pod grzałkę grilla, aby ładnie przyrumienić paluszki)

Po upieczeniu przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation