Kuchnia

Mniam!

EVERYDAY FLAVOURS: PLACKI Z CUKINII I FETY.
środa, 19 lipca 2017
PLACKI Z CUKINII I FETY.
Podpatrzone u ZUZI placuszki z cukinii i fety okazały się jak na razie hitem obiadowym tego lata. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby trochę nie przerobiła przepisu. Ode mnie dorzuciłam do nich więcej fety oraz otartą skórkę z cytryny, a pozbawiłam je cebuli. Placuszki są puszyste i smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Kolokithokeftedes bo tak oryginalnie nazywają się te placuszki podawane są w Grecji jako meze czyli przekąska. W naszym przypadku wylądowały na stole w roli obiadu i był to bardzo dobry wybór.




KOLOKITHOKEFTEDES
CZYLI PLACKI Z CUKINII I FETY

przepis podpatrzony u Zuzi CHILI CZOSNEK I OLIWA
16-18 sztuk

PLACKI
1 kg cukinii ( 3 średnie sztuki)
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
pęczek ziół (użyłam pietruszki, mięty, oregano, tymianku)
skórka otarta z 1/2 cytryny
200 g greckiego sera feta
sól
pieprz
mała cebulka (opcjonalnie)
olej do smażenia

SOS TZATZIKI
1 średni ogórek
1 ząbek czosnku
1 opakowanie jogurtu greckiego
koperek
mięta
sól

SOS
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i umieścić na sicie na 15-20 minut. Następnie odcisnąć go z nadmiaru wody, wymieszać z jogurtem, posiekanymi ziołami. Na koniec doprawić i wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzony.

PLACKI
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, umieścić na sicie i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce roztrzepać za pomocą trzepaczki jajka. Dodać do nich mąkę oraz posiekane zioła. Wymieszać dokładnie po czym dodać wcześniej startą i odciśniętą z soku cukinię oraz pokruszoną fetę. Doprawić solą oraz pieprzem. Masę wymieszać dokładnie. Na rozgrzanym oleju formować łyżką placuszki. Smażyć na rumiano z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki lub jogurtem.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation