Kuchnia
Dietetycznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!: Sernik cytrynowy ze stewia i polewa czekoladowa
Nastepny przepyszny,kremowy sernik ze stewia w zastepstwie cukru ,o delikatnym cytrynowym smaku i polewa czekoladowa.Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z malinami,poniewaz zamiast 250 ml smietanki kremowki dalam po prostu szklanke chudego mleka.Masa serowa przed napelnieniem foremy jest naprawde rzadka,wiec foremka musi byc bardzo szczelna.Sernik jest duzy, pieklam z 1 kg sera i uzylam formy o przekroju 23 cm.Przepis wyglada przydlugo,ale niech Was to nie zwiedzie.Jest bardzo prosty ,wrecz blyskawiczny w wykonaniu.Na pewno Wasi bliscy i znajomi beda zachwyceni tym wypiekiem.
Skladniki na spod sernika:
8 sucharkow pelnoziarnistych lub 200g ciasteczek Digestive w czekoladzie
6 kostek gorzkiej czekolady-ok.30 g lub ciasteczek owsianych w czekoladzie
50 g mielonych migdalow
Skladnik na mase serowa :
1 kg sera( u mnie President przywieziony z Polski)
5 jajek
250 ml mleka 1,5 % tluszczu lub 250 ml kremowki,gdy nie liczymy kalorii
4 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy
100 g stewii( 9 lyzek) bedzie bardzo slodki lub mniej ,gdy nie lubimy za slodkiego
skorki z 2 b. duzych cytryn bio
2 lyzki Limoncello-byloby swietne,ale nie mialam,nie dalam
Dodatkowo na polewe:
60 -70 g gorzkiej czekolady 60 %
4-6 lyzek mleka
Foremke na sernik wykladamy papierem do pieczenia,a obrecz smarujemy maslem.Wszystkie skladniki na spod wrzucamy do blendera i rozrdrabniamy.Mozna rowniez wrzucic do grubego woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta.Pokruszona mase wsypujemy do formy ,rownomiernie rozprowadzamy ,ugniatamy dlonia i wstawiamy do lodowki.
Cytryny szorujemy,sparzamy wrzatkiem i zesterem scieramy z dwoch cytryn waziutkie paseczki.Zester(Zestenreißer) to specjalny nozyk do cytrusow,ktory pozwala wyciac z cytryn cieniutkie paseczki,omijajac biala gorzkawa warstwe albedo.Powstale wiorki drobno siekamy.
Do sera wsypujemy stewie,dodajemy po jednym jajku,mieszajac mase trzepaczka balonowa niezbyt energicznie,zeby jej jej zbytnio nie napowietrzyc.Dodajemy posiekana skorke cytrynoea i esencje waniliowa.Przez sitko przesiewamy make ziemniaczana.Na koniec wlewamy porcjami mleko.Masa sie bardzo rozrzedzi,tak ma byc.Forme wypelniamy masa serowa.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy 15 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperature do 120 ° C i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Gdy wystygnie przygotowujemy polewe.W kapieli wodnej ustawiamy rondelek ,wlewamy 4 lyzki mleka i wsypujemy polamana czekolade.Robimy to b.wolno i nie podkrecamy zbytnio plomienia ,bo czekolada gdy sie przegrzeje stanie sie matowa.Caly czas wolno mieszamy.Gdy uznamy ,ze konsystencja jest odpowiednia do smarowania,wylewamy ja na przestudzony sernik i rownomiernie rozprowadzamy pedzlem.Na cala noc wstawiamy sernik do lodowki by sie ustabilizowal.Nastepnego dnia jest najlepszy.Smacznego!
MA==