Kuchnia

MIĘSIWO

Pulpeciki w greckim stylu

dzięki dodatkowi cynamonu, fety i bardzo drobnemu posiekaniu cebuli malakserem (była prawie jak starta na tarce) mają zupełnie inny smak niż zwykłe pulpety.
Zdjęcie - pulpeciki w greckim stylu -
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego;
2 średnie cebule;
400 g pasteryzowanych pomidorów (2 puszki);
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (chyba tylko dla koloru);
0,5 łyżeczki cynamonu;
0,5 szkl. bułki tartej;
0,25 szklanki mleka;
60 g sera feta;
80 g czarnych oliwek;
1 jajko;
1 szklanka wody;
sól i pieprz do smaku;
olej do smażenia
sos: cebule pokroić w ćwiartki i wrzucić do malaksera, posiekać bardzo drobno. połowę uzyskanej masy cebulowej przesmażyć na oleju. dodać koncentrat, posiekane pomidory i wodę. gotować 5 minut. przyprawić solą i pieprzem.
pulpety: tartą bułkę zalać mlekiem i odstawić. oliwki pokroić w niezbyt małą kostkę. fetę pokroić w drobną kostkę. do bułki dodać resztę cebuli. mięso wymieszać z cynamonem, pieprzem i jajkiem. dodać bułkę, oliwki i fetę. wyrabiać do jednolitej konsystencji. wilgotnymi rękami formować pulpety wielkości piłeczek pingpongowych. wkładać do gorącego sosu, gotować na minimalnym ogniu 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation