Kuchnia

tarty

Składniki:

ciasto kruche:

400 g mąki
200 g masła
szczypta soli
2 łyżki śmietany
1 jajko
nadzienie:

3 jajka
1 szklanka słodkiej śmietanki 30-36%
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
4 grube plastry boczku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony pieprz
90 g sera1
Wykonanie:

ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem przy pomocy szerokiego noża. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kształt dysku, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (moja ma 28 cm średnicy). Obcinamy wystające poza formę fragmenty ciasta. Ja takie resztki zamrażam do późniejszego wykorzystania. Dno gęsto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wsypujemy na nią obciążniki (używam ziaren fasoli) i pieczemy w 190°C przez ok. 15 minut. Po tym czasie usuwamy folię z obciążnikami i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut.

Kiedy spód się piecze przygotowujemy nadzienie: Plastry boczku smażymy na patelni z obu stron aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się chrupki. Odsączamy na papierowym ręczniku. Łamiemy na kawałki.

W misce roztrzepujemy razem jajka i obie śmietany. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy połowę startego na łezkach sera.

Boczek wykładamy na podpieczony spód, zalewamy jajkami i śmietaną, a górę posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 30 minut aż masa urośnie i zrumieni się. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation