Kuchnia

tarty

Tarta z kwiatami cukinii i cukinią
Składniki:

na ciasto:

1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła (100g)
1 żółtko
2 łyżki wody
0,5 łyżeczki soli
masa śmietanowa:

1 duża kwaśna śmietana 18%
3-4 jajka
3 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
świeży cząber i tymianek, ok. 1 łyżeczki
sól, pieprz
wierzch tarty:

1 duża cukinia
kilka kwiatów cukinii
1 czerwona cebula
kilka mini patisonów
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Cukinię umyj, osusz, pokrój w plasterki, posól delikatnie i odstaw aż puści sok. Nadmiar soku usuń ręcznikiem papierowym.

Czerwoną cebulę pokrój w plasterki. Patisony możesz przekroić wzdłuż na pół. Kwiaty cukinii delikatnie oddziel od łodyżek i wyciągnij żółty pręcik.

Nastaw piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty nasmaruj masłem. Rozwałkuj ciasto i przenieś do formy, dociśnij mocno brzegi. Na wierzch daj papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki (jeśli nie masz, nie wpadaj w panikę :) – możesz zastąpić je po prostu suchą fasolą czy grochem), aby ciasto się nie wybrzuszyło. Piecz przez ok. 10 minut, aż spód tarty się nieco zetnie. Wyciągnij, usuń kulki i papier.

Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem, ziołami i drobno posiekanym czosnkiem. Masę śmietanową wylej na spód. Na wierzch ułóż plasterki cukinii, cebulę, patisony oraz kwiaty cukinii.

Piecz ok. 25 minut, aż masa się zetnie.

Przed podaniem tartę z kwiatami cukinii i cukinią możesz posypać świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation