Kuchnia

na słodko

Tort Pina Colada

Biszkopt
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiasta łyżeczka)
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wysmarować margaryną i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu biszkopta z piekarnika ( musi być gorący) upuścić na ziemie z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki.

Nasączenie
60 ml (1/4 szklanki) soku ananasowego (pozostałego po ananasach z puszki)
4 łyżki likieru kokosowego (Malibu lub innego)

Do przełożenia
80 g cukru pudu (jeśli lubicie słodkie kremy można dodać więcej 90-100 g)
800 ml kremówki
2 śmietan- fixy
3 łyżki likieru kokosowego
250 g mascarpone
dodatkowo- puszka ananasów, wiórki kokosowe

Kremu wychodzi bardzo dużo, przekładam nim biszkopty, pokrywam cały tort i jeszcze starcza na dekoracje.
Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Lekko obeschnięty łatwiej będzie przekroić na 3 blaty.
Blaty nasączyć mieszanką soku ananasowego i likieru kokosowego, przełożyć kremem z bitej śmietany, powciskać w krem pokrojonego na kawałki ananasa - gęsto, nie żałować :) Posypać obficie wiórkami kokosowymi. Przełożyć następnym blatem i czynności powtórzyć. Wierzch udekorować kremem, wiórkami kokosowymi i ananasem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation