Kuchnia
na słodko
SERNIK COCCO TOFFINO.
Spód:
* 150 g herbatników (zmielonych)
* 100 g wiórków kokosowych
* 1 łyżka cukru pudru
* 100 g stopionego masła
Masa serowa:
* 1 kg twarogu sernikowego
* 5 dużych jajek
* 3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
* 1 szklanka cukru
* 250 g wiórków kokosowych
* 1 budyń kokosowy
Polewa:
* 1 puszka masy krówkowej kokosowej
* 50 g wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i kokosem, a następnie dodajemy stopione, jeszcze ciepłe masło. Mieszamy dokładnie, aby masło pokryło wszystkie składniki. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm i dociskamy do dna. Na czas przygotowania masy serowej, tortownicę wstawiamy do lodówki.
W misce łączymy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy je na średnich obrotach nie dłużej niż minutę (w przeciwnym razie sernik popęka). Absolutnie nie ubijajcie osobno białek, ponieważ to właśnie piana z białek w serniku powoduje jego opadanie po upieczeniu. Jeśli po upieczeniu chcecie uzyskać sernik prosty jak "deska" to mieszajcie w tym samym czasie wszystkie składniki i nigdy nie przedłużajcie miksowania powyżej minuty.
Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni sernik pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy pomimo, iż będzie się Wam wydawać, że sernik nie jest jeszcze dopieczony. Przez pierwsze pół godziny sernik studzimy w otwartym piekarniku, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
To jest kolejna tajemnica udanego, kremowego sernika. Nie można go "przepiec". Wyjmujemy go w chwili, gdy jego środek jest jeszcze półpłynny. Sernik dojdzie do idealnej konsystencji podczas nocy spędzonej w lodówce.
Na drugi dzień przygotowujemy polewę. Masę z puszki rozbijamy mikserem. Jeśli jest bardzo twarda, możecie miskę z masa na chwilkę zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie znów zmiksować.
Gładką masą krówkową wykładamy na sernik i posypujemy kokosem. Sernik jest już gotowy i nadaje się do konsumpcji, chociaż ja zalecam włożenie go jeszcze na godzinę do lodówki, by masa krówkowa odrobinę stężała.
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