Kuchnia

na słodko

CYTRYNOWE CIASTECZKA

110g masła w pokojowej temperaturze
90g cukru
3 żółtka
¼ łyżki olejku cytrynowego (ja zamiast tego użyłam soku z cytryny – jedyna moja poprawka;)
skórka z 1cytryny
180g mąki
2g soli

Zmiksować masło, cukier, skórkę cytrynową i olejek aż do kremowej konsystencji.
Dodać żółtka i znów dobrze zmiksować.
Wsypać mąkę i sól, wymieszać dokładnie.
Włożyć gładką masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
Wyciskać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 175 st. C przez ok. 20min. (aż do zarumienienia).
Ostudzić całkowicie.
Jeżeli chcemy, można przełożyć ciastka kremem (i wtedy po resztę przepisu zapraszam do Aran, bo nie mogę polecać czegoś, czego nie spróbowałam;) lub polać lukrem (woda +cukier puder w takich proporcjach, aby wyszła gęsta masa, można dodać skórkę cytrynową lub sok cytrynowy lub jedno i drugie;).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation