Inne

Zupki

Zupa meksykańska

Składniki:

1/2 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
2-3 kolorowe papryki
4-5 ogórków konserwowych
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2,5 l wywaru wołowego
szczypta chili
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka kolendry (utłuczona w moździerzu)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy do dań meksykańskich
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz


Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, szklę na nim cebulę, dodaję czosnek i podsmażam na złoto. Wtedy dodaję mięso mielone i smażę kilka minut aż do zbrązowienia. Usmażone mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącym wywarem wołowym i gotuję ok. 10 minut.
Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubą kostkę. Ogórki konserwowe kroję w grubsze plastry. Paprykę dodaję do garnka, gotuję ok. 10 minut. Gdy papryka nieco zmięknie dodaję do zupy koncentrat pomidorowy.
Dodaję ogórki, osączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Dodaję przyprawy i całość gotuję na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut pod przykryciem. Zupa powinna być pikantna w smaku i dość gęsta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation