Kuchnia

Kluski pierogi

pierogi ze szpinakiem i kaszą




FARSZ:
woreczek kaszy (ulubionej)
1/2 paczki szpinaku
1 cebula
2 łyżki śmietany
pieprz, sól

Ponoć ciasto na pierogi robi się z samej maki i wody- tak mi mama uświadomiła, ale zwykle wychodziło mi takie, ze można by nim kogoś zabić- twarde i ciężkie...Z tego przepisu na pewno wyjdzie fajne elastyczne ciasto, z którego można lepić cieniutkie pierożki Proporcje mąki zależą od Was jakiej chcecie dać najwięcej, do mąki wrzucamy żółtka, dodajemy olej i wlewamy trochę wrzątku, wszystko mieszamy i zaczynamy wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło nam od dłoni... Podczas gdy będzie sobie ciasto odpoczywać chwilkę zrobimy farsz, w jednym garnku gotujemy w nieosolonej wodzie kaszę, na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju cebulkę bardzo drobno posiekaną i równie drobno pokrojony szpinak, dolewamy 2 łyżki śmietany i solidnie przyprawiamy pieprzem i solą. Dorzucamy kaszę i wszystko razem mieszamy- odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy na cienki placek ok 1-2 mm, szklanką ( ja to robiłam literatką, bo lubię jak pierożki są malutkie, takie na jeden kęs ) wycinamy kołeczka nadziewamy i kleimy. Z wierzchu ciasto jest jednocześnie delikatne i chrupiące, farsz jest niesamowity, należy zadbać, żeby był pikantny, szpinak i pieprz się bardzo lubią. Jeden pierożek ma ok 55kcal!!!

Przepis na stronie : http://timetodosomethinfun.blogspot.com/2013/01/dietetyczne-pierogi-z-kasza-i-szpinakiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation