Kuchnia

Kluski pierogi

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Składniki ciasto :


3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.


Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

Składniki nadzienie :


700g karczku bez kości,
3 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 małego selera,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
pieprz,
sól,
1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
liść laurowy,
ziele angielskie,
1 jajko,
100g ugotowanej kaszy gryczanej.


Przygotowanie nadzienia :

Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa i wsyp kaszę gryczaną. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajko i wymieszaj całość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation