Kuchnia
Desery
Karpatka z malinami i mascarpone
Składniki
1 porcja ciasta ptysiowego
olej do smarowania blachy
Na krem:
ewentualnie garść listków mięty lub maliny do dekoracji
1 czubata łyżka żelatyny
ok. 1/3 szklanki wody
3 szklanki malin (mrożone rozmrażamy)
200 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru
2 łyżki likieru cytrynowego lub innego dobrego alkoholu
kilka kropel soku z cytryny
2 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka zagęstnika do bitej śmietany
Sposób przygotowania
Robimy krem. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, by napęczniała. Oczyszczamy maliny i miksujemy je na purée. Malinowe purée mieszamy z serkiem mascarpone, cukrem, likierem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłej wody i odstawiamy do przestudzenia, a następnie wlewamy ją powoli do malinowej masy, cały czas miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem zagęstnika i delikatnie mieszamy z masą malinową. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, żeby zgęstniał. Pieczemy ptysie. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Dużą blachę (taką na całą wielkość piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem. Na środek blachy nakładamy ciasto ptysiowe. Plastikową łopatkę do ciasta smarujemy dokładnie olejem i za jej pomocą rozprowadzamy bardzo cienko ciasto na całej blasze. Nie robimy wgłębień palcami. Nadmiar ciasta usuwamy, a blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C. Co najmniej przez 20 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika ani na chwilę. Gdy ciasto będzie złote, dobrze wypieczone, z kruchą, stabilną skorupką, otwieramy piekarnik. Jeśli urosną Góry Świętokrzyskie zamiast Karpat, nic nie szkodzi, najważniejsze, żeby ciasto nie było w środku niedopieczone ani spieczone na brzegach. Po kilku minutach od otwarcia wyjmujemy blachę z piekarnika. Chłodne ciasto kroimy na pół. Gdy będzie całkowicie zimne, przekładamy je kremem. Można je udekorować listkami mięty lub malinami. Aby zrobić klasyczną karpatkę, zastępujemy krem malinowy podwójną porcją kremu z przepisu na eklerki.
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