Kuchnia

Desery

Ziemniaki Dauphine
Składniki

70-80 dag ziemniaków
1/2 porcji ciasta ptysiowego
olej słonecznikowy do smażenia


Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy, studzimy i dokładnie ubijamy na purée; można użyć ziemniaków pozostałych z obiadu z poprzedniego dnia, pamiętając o tym, żeby wagowo ziemniaków było ok. 3 razy więcej niż ciasta. Dodajemy do ciasta ptysiowego i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Papier do pieczenia tniemy na paski i smarujemy olejem. Rękawem cukierniczym (albo bardzo mocną torebką na mrożonki z odciętym rogiem) wyciskamy wałeczki, a potem kroimy je na kawałki wielkości korków do wina. Na dużej patelni rozgrzewamy 5 cm oleju. Olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli wokół zanurzonego w nim drewnianego patyczka do szaszłyków pojawiają się bąbelki. W gorącym oleju zanurzamy papier, na którym są wałeczki ciasta i smażymy, aż staną się złociste (ok. 1-2 min). Kiedy papier się odklei usuwamy go szczypcami kuchennymi. Jeśli wałeczki same się nie odwracają (może tak być, jeśli jest za mało oleju), odwracamy je i smażymy z drugiej strony. Kiedy się zezłocą, wyławiamy je łyżką cedzakową i dobrze osączamy na papierowym ręczniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation