Kuchnia

Desery

Zeppole
Składniki

1/2 porcji ciasta podstawowego (masło można zastąpić smalcem)
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder wymieszany z cynamonem
ewentualnie: budyń


Sposób przygotowania

Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z największą gwiaździstą końcówką. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku ok. 10 cm i każdy z nich smarujemy olejem. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy gniazdko o średnicy 7-8 cm. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 5-centymetrową warstwę oleju. Olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli wokół zanurzonego w nim drewnianego patyczka do szaszłyków pojawiają się bąbelki. Smażymy gniazdka, aż będą złociste i bardzo urosną, czyli około 2-3 minut. Po tym czasie delikatnie odwracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Usmażone zeppole osączamy na papierowym ręczniku. Po chwili posypujemy cukrem cynamonowym. Możemy też na środek każdego gniazdka nałożyć budyń (z przepisu na eklerki) i wisienki z syropu. Zeppole można też przed jedzeniem maczać w miodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation