Kuchnia

krówka i spółka..

Sernik toffi z wiśniami

1 kg sera trzykrotnie zmielonego przez maszynkę (lub z wiaderka)
100 g cukru
400 g masy kajmakowej
4 jajka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
3 płaskie łyżki płatków migdałowych

300 g drylowanych wiśni mrożonych (nie rozmrażamy ich przed dodaniem do sernika)

Wierzch:

Karmel:

100 g cukru
100 g wody
100 g śmietany kremówki 36% (używam UHT)
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
100 g pokrojonych drobno cukierków krówek (opcjonalnie)

Ser zmiksować z cukrem, następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej, po jednym jajku, na końcu pozostałe składniki (oprócz migdałów).
Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować delikatnie masłem, wysypać płatkami migdałowymi. Wlać masę.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C. Wstawić sernik i piec ok. 1 - 1,15 h.
Karmel: Wodę i cukier podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i stanie się złocisty (zajmie to ok. 12-15 min, należy to robić na bardzo wolnym ogniu). Dodać wanilię, zdjąć z ognia i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać śmietanę - karmel jest bardzo, bardzo gorący, trzeba uważać, żeby się nie poparzyć. Kiedy masa będzie gładka, dodać pokrojone krówki i oblać masą wierzch sernika. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation