Kuchnia

PIECZYWKO

Nocny sherstone loaf - przepis
/ przepis z książki'The Fabulous Baker Brothers' , podała go Monia, składniki na 1 bochenek/ - 560 g mąki typu 550 - 10 g soli - 10 g cukru - 4 g świeżych drożdży - 20 g masła (lub smalcu) - 100 ml mleka - 200 ml zimnej wody

Wszystkie składniki zmieszaj w misce i wyrób z nich gładkie i elastyczne ciasto. Pozostaw je w chłodnym miejscu na dwie godziny. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki, przykryj ściereczką lub folią i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij go z niej i umieść w ciepłym miejscu. Pozostaw do wyrośnięcia na 1-3 godziny. Wyrośnięty chleb posyp mąką i natnij w kilku miejscach. Wstaw do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 10 minutach obniż temperaturę do 210 stopni. Piecz przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb lekko ostudź, następnie wyjmij z foremki i dokończ studzenie na kratce. Chleb smakuje genialnie po upieczeniu, ale też ze względu na małą ilość użytych drożdży także przez następne dni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation