Kuchnia

PIECZYWKO

Ciabatta, składniki:
440 g mąki pszennej
1 op. drożdży instant (7 g)
300 ml zimnej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
mąka krupczatka (lub gruba semolina) - do posypania



W misce wymieszać drewnianą łyżka połowę mąki, wody i drożdży. Gdy masa będzie jednolita przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 6 godzin.





Po tym czasie do miski z rozczynem dodać pozostałe drożdże, wodę, mąkę, oliwę i sól. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, 15 minut będzie jak znalazł. Ciasto ma być jednolite, ale o dość lepkiej konsystencji, starajcie się nie dodawać więcej mąki, ewentualnie oprószyć nią dłonie.
Po wyrobieniu włożyć ciasto do naoliwionego plastikowego pojemnika, przykryć folią i odstawić na godzinę.lub dwie. Blat obsypać mąką zwykłą wymieszaną z krupczatką. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat, podzielić na dwie części. Z każdej uformować prostokątny bochenek i przełożyć go na blachę wysypaną mąką krupczatką. Bochenki obsypać krupczatką, nakryć folią spożywczą i pozwolić wyrastać przez czas potrzebny do nagrzania piekarnika do temperatury 220 stopni. Ciabattę piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z pieca schłodzić na kratce.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation