Kuchnia

jedzonko

Omlet z pomidorami, bazylią i szynką

Składniki:
- omlet (patrz omlet - przepis podstawowy),
- 5 dkg szynki,
- 1 pomidor,
- świeża bazylia (ew. inne świeże zioła),
- kilka łyżek sera żółtego (niekoniecznie),
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Bazylię rozrywamy na drobniejsze części. Pomidor obieramy ze skórki i dzielimy na drobniejsze cząstki. Szynkę kroimy na paski dowolnej szerokości. Ser ucieramy na tarce.

2) Na dosmażający się omlet wrzucamy listki bazylii w ilości wg własnego uznania. Dajemy im nieco czasu na to, by stały się ściętą częścią omletu.

3) Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni pozostałe składniki: pomidor i szynkę. Posypujemy tartym serem.

4) Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę. Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą.

5) Po 2-3 minutach zsuwamy ostrożnie na talerz i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation