Kuchnia

kuchnia

Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem

Składniki:
Ciasto:
125g kostki do pieczenia Kasia
75g cukru
1 jajko
250g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z połowy pomarańczy
szczypta soli
Masa serowa:
200g twarogu 3- krotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
50g wiórków kokosowych
4 łyżeczki cukru waniliowego
Dekoracja:
ok. 2 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Sposób przygotowania:
Miękką Kasię, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Kolejno rozłożyć na ciasteczkach masę serową.
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation