Kuchnia

Przekąski

placki z cukinii z sosem czosnkowo ogórkowym
przepis na 1 porcję (4 placki)

140 g utartej cukinii
2 jajka
1 łyżka otrębów pszennych
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (można zastąpić curry)
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
na sos:
100 ml jogurtu naturalnego
około 30 g zielonego ogórka
czosnek granulowany
1 ząbek czosnku
szczypta soli
świeżo mielony pieprz do posypania
cukinię obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Żółtka jaj dodajemy do cukinii, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę.

przyprawy, otręby oraz ubitą pianę dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy.

gotowe ciasto dzielimy na cztery części i smażymy dość grube placuszki. (użyłam małej patelni do pancakes)

w między czasie przygotowujemy sos. obranego ogórka siekamy w drobną kostkę, dodajemy do jogurtu, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation