Kuchnia

Przekąski

Tarta z kiszoną kapustą i mięsem mielonym - Kobieta w INTERIA.PL

Składniki:

1 cebula
200 g mięsa mielonego
Sól, pieprz
Opakowanie kiszonej kapusty (314 ml)
50 g szynki
Pół łyżeczki kminku
Pół pęczka natki pietruszki
150 g kwaśnej śmietany
2 jajka
70 g chudego twarożku
2-3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
100 g mąki pszennej razowej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Mięso usmażyć na chrupko, doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni.
Reklama

Na patelnię nałożyć pokrojoną w cienkie krążki cebulę, kapustę kiszoną, szynkę i kminek. Dusić 5 minut. Dodać mięso, wymieszać, odstawić.

Pietruszkę pokroić. Kwaśną śmietankę, jajka, ¾ natki pietruszki wymieszać, dodać pół łyżeczki soli i pieprz. Odstawić w chłodne miejsce.

Kwadratową formę do tarty (22,5x22,5cm) natłuścić i oprószyć mąką. Twarożek wymieszać z 2 łyżkami mleka, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Rozwałkować na kwadrat 27x27 cm i wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Nałożyć farsz, polać śmietaną z jajkami. Zapiekać 200 st. C przez 30 minut. Posypać pozostałą natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation