Kuchnia

Przepisy - torty i ciasta

Ciasto ananasowo-kokosowe

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 35 min. Kiedy ostygnie nasączyć
Nasączenie: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny - dodałam kieliszek wódki :)

Krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
Z puszki ananasów odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń dodając do niego mąkę i cukier, po wystygnięciu zmiksować z margaryną i żółtkami dodać pokrojone ananasy.

Wiórki:
20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywną pianę cukrem dodać wiórki i upiec na folii aluminiowej.Biszkopt nasączyć, wyłożyć krem i wiórki. Najlepszy następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation