Kuchnia

Przepisy - torty i ciasta

Ciasto brzdąc

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki żelatyny
1 filiżanka konfitury wiśniowej

Biszkopt:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo żółtka.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach ok. 25×25 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut – piecz do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem:
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody,przestudź.
Śmietankę kremową ubijaj mikserem, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i kakao. Ubij na sztywno i powoli wlej przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
Do konfitury wiśniowej wlej 3-4 łyżki gorącej wody i energicznie wymieszaj.
Biszkopt nasącz rozpuszczoną konfiturą wiśniową i nałóż krem. Wyrównaj powierzchnie.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation