Kuchnia

Muffinkowy świat

Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem

Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem
przepis na 12 babeczek

200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 jajko
50 g chudego twarogu
100 ml mleka
100 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
100 g cukinii
50 g marchwi
1/3 średniej czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka sody oczyszczonej



Do miski ucieramy na dużych oczkach tarki marchew, cukinię oraz paprykę.
Jeżeli jest taka potrzeba to odciskamy wodę z cukinii.

W drugiej misce roztrzepujemy jajko z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, pokruszonym twarogiem oraz przyprawami, po czym dolewamy mleko i wodę.

Do naczynia z mokrymi składnikami wrzucamy mąkę oraz przygotowane warzywa i wszystko dokładnie mieszamy na stosunkowo gęste ciasto (nie powinno spływać z łyżki).

Masę przekładamy do 12 silikonowych foremek, układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation