Kuchnia

Muffinkowy świat

Muffinki kokosowo porzeczkowe


Składniki na ok 18-20 muffinek:

Suche

* 2,5 szklanki mąki
* 100 g kokosu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku


Mokre

* 280 ml maślanki
* 120 g topionego masła
* 1 jajko


Dodatkowo

* porzeczki (ilośc według uznania - u mnie 2 szklanki)


W jednej misce łączymy składniki suche a w drugiej mokre. Do miski ze składnikami suchymi przelewamy składniki mokre i mieszamy je chwilę łyżką - nie zbyt długo, tylko do chwili połączenia się składników, ciasti powinno miec grudkowatą strukturę. Na koniec dodajemy porzeczki i delikatnie staramy się je wmieszac w ciasto dużą łyżką.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta - ok 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok 25 min w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation