Kuchnia

Muffinkowy świat

Muffiny z oliwkami i serem feta


Składniki:

po 50g zielonych i czarnych oliwek
1/2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
1/2 lyżki oregano świeżego lub suszonego
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
czarny pieprz
1 jajko
50ml oleju
50g sera feta
250ml maślanki
50g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
Sposób wykonania:

Piekranik podgrzac do temperatury 175 stopni.

Jeśli oliwki mają pestki, usunąć je, pokroić w małą kosteczkę i wymieszać z ziołami. Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

W kolejnym naczyniu lekko roztrzepać jajko, dodać olej i wymieszać, wlac maślankę oraz dodać pokruszony ser feta i dobrze wymieszać. Do mieszanki wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, aż cała masa będzie jednolita i gładka.

Dodać boczek, cebulkę i mieszankę oliwek z ziołami. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki będą równomiernie rozprowadzone. W formie na muffinki (jeżeli ktoś nie ma to używa samych papilotek) ułożyć papilotki i nakładać ciasto do 2/3 wysokości i posypać startym, żółtym serem.

Piec w piekarniku około 25 minut, „do suchego patyczka”, na złoty kolor. Wyjąć muffinki i wyłożyć je w papilotkach na kratkę od piekarnika, żeby się nie zaparzyły w formie i przestygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation