Kuchnia

pieczywo

Chleb pszenny na zakwasie - bardzo prosty !
Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Najlepiej zrobić to za pomocą miksera pamiętając , że do wyrabiania chleba potrzebujemy urządzenia o dużej mocy.
Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia wyrabiamy ciasto ręcznie.
Zajmie nam to trochę więcej czasu.
Ciasto po wyrobienu jest dosyć gęste.
Przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki (1kg).
Ja zawsze smaruję formę do chleba olejem i wysypuję otrębami.
Otręby można pominąć jeżeli się ich nie posiada ale warto natłuścić formę przed włożeniem do niej ciasta chlebowego.
Formę z ciastem odstawiamy na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 st C i pieczemy w nim chleb około 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation