Kuchnia

pieczywo

Chleb z sezamem i siemieniem lnianym

Składniki:

500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki ziaren sezamu
1,5 łyżki siemienia lnianego
do posmarowania i posypania:

1 łyżka mleka
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego



Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę, ziarna, oraz pozostałą letnią wodę. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 12x30 cm. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 30-40 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C.
Wyrośnięte ciasto w formie posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Formę wstawić do piekarnika i piec chleb przez około 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation