Kuchnia

K: Muffinki, babeczki & ciasteczka

BUCHTY Z POWIDŁAMI

Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
270 - 300 ml mleka
60 g masła, roztopionego
1 małe jajko
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej cytryny
powidła (około pół słoiczka) na nadzienie
2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
cukier puder do oprószenia

Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation