Kuchnia

K: Muffinki, babeczki & ciasteczka

Jest Smak: Muffinki z jagodami
Składniki (otrzymałam z nich 9 malutkich i 5 dużych muffinek):
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
200ml mleka
80ml oleju roślinnego
2 jajka
garść świeżych jagód

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajka. Mokre składniki roztrzepać lekko widelcem. Suche składniki wymieszać z mokrymi (mieszać krótko, tylko do połączenia się składników).

Ciasto nakładać do foremek, następnie na wierzch każdej muffinki nasypać kopiastą łyżeczkę jagód (nie wciskamy ich do środka, ponieważ w czasie pieczenia część z nich sama opadnie). Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Rada: te muffinki zdecydowani polecam piec w sylikonowych foremkach, ponieważ do papierowych papilotek ciasto mocno przywiera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation