Kuchnia

K: Muffinki, babeczki & ciasteczka

Ciasteczka chałwowe (z tahini) « COOLinarna Strefa

Ciasteczka chałwowe (z tahini)

PRZEPIS

{wg receptury Davida Lebovitz'a} temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia: ~ 12-14 min

Składniki
70 g mąki pszennej
70 g mąki pełnoziarnistej
35 g zmielonych migdałów
75 g masła
75 g cukru (użyłam cukier brązowy + 1 łyżka cukru waniliowego)
0,5 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 łyżka wody
100 g pasty tahini
opcjonalnie: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy
Przygotowanie
Przy pomocy blendera zmiksować obie mąki, migdały, masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Powstanie masa przypominająca kruszonkę.
Dodać wodę i tahini. Zmiksować.
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki o średnicy ~1,5-2 cm i układać kolejno na papierze zachowując odstępy ok. 2 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć za pomocą widelca.
Piec ok. 12-14 min temperaturze 175ºC. Ciastka wyjęte prosto z piekarnika są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, najlepiej pozostawić je na papierze do wystudzenia.
Najlepsze w dniu upieczenia. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation