Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Likier chałwowy

1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego - ok 530 g (niegotowane; ja używam z Gostynia, w czerwonym opakowaniu)
200g chałwy, smak dowolny
ok. 80-100 ml wódki (dostosować do własnych upodobań pamiętając, że po kilku dniach likier będzie łagodniejszy), ta ilość pozwala uzyskać dość słaby likier, gdzie alkohol tylko przełamuje słodycz
5-6 łyżek śmietany kremówki


Mleko i pokruszoną chałwę podgrzewać w garnuszku na małym ogniu. Ciągle mieszać, aż chałwa się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia. Następnie powolnym strumieniem wlewamy wódkę, ciągle mieszając. Dla konsystencji dodajemy śmietanę. Mieszamy, wlewamy do wyparzonego wrzątkiem słoika. Staramy się nie zjeść wszystkiego, bo najlepiej smakuje o 2-3 dniach. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation