Kuchnia

czekolada, trufle

czekoladowe trufle z kandyzowanymi wiśniami

Przepis:
Składniki (na około 20-30 trufelków):
- 180 g gorzkiej czekolady (łasuchy mogą zastąpić część mleczną)
- 30 g masła
- 100 ml kremówki
- 1 laska wanilii
- ok 20 kandyzowanych wiśni
- do obtoczenia kakao (gorzkie lub słodkie) lub cukrowa posypka
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę i całość dokładnie mieszamy.

Kandyzowane wiśnie lekko siekamy. Dodajemy je do czekolady. Mieszamy. Masę przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Gdy masa stwardnieje przy pomocy łyżki do melona lub małych łyżeczek formujemy kulki, które natychmiast obtaczamy w kakao lub cukrowej posypce. Pralinki układamy w małych papilotkach. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation