Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierś kurczaka po chińsku

2 piersi kurczaka
sos sojowy
łyżka oleju sezamowego
cebula l kawałek imbiru (2 cm)
1–2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
200 g mrożonego zielonego groszku (w strączkach lub łuskanego)
2 garście kiełków soi
150 g orzechów ziemnych
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w paseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanego z olejem sezamowym. Odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Imbir oskrobać, pociąć w kawałki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni. Podsmażyć na nim najpierw imbir z czosnkiem, potem dodać cebulę. Gdy się zeszkli, włożyć mięso. Smażyć je, mieszając, 8–10 minut. Dołożyć groszek i dalej smażyć, a gdy zmięknie, dodać kiełki soi, orzechy i drobno posiekany szczypiorek. Jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation