Kuchnia

tłusty czwartek - rozpusta raz do roku

"Pączki z lodówki" - Pyszne pączki z marmoladą.

Składniki:

• drożdże świeże 100 g
• mleko ciepłe 500 ml
• margaryna 250 g
• cukier 8 łyżek
• jajka 4 sztuki
• Cukier waniliowy WINIARY - 16 g
• olej do smażenia 1 l
• ocet 1 łyżka
• mąka pszenna tortowa 1 kg
• cukier puder do posypania - 7 łyżek
• marmolada 200 g
• sól 2 szczypty


Sposób przygotowania:


Drożdże rozcieramy z cukrem, szczyptą soli i odrobiną mąki w misce.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Margarynę roztapiamy w rondelku lub mikrofalówce.

Do naszego zaczynu dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy wlewamy mleko i ocet. Wyrabiamy.

... po 10 minutach wyrabiania wlewamy margarynę.

Wyrabiamy tak długo aż ciasto swobodnie zaczyna odchodzić od miski.

Przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do LODÓWKI na 60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy na posypany mąką blat.

Rękami rozpłaszczamy na 0,5 cm placek. Możemy użyć wałka ale on mi przy drożdżowym cieście nie jest potrzebny.

Szklanką do herbaty wykrawamy kółka.

Układamy je w tzw pary.

... na jedno kółko z pary kładziemy łyżeczkę marmolady.

Przykrywamy drugim kółkiem . Zlepiamy boki i kształtujemy kółka jak piłeczki.

Układamy na czystej ściereczce jeden obok drugiego. Zostawiamy na 10 minut by podrosły.

Następnie rozgrzewamy olej w rondlu o grubym dnie i smażymy pączki na wolnym ogniu.

Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation