Kuchnia

tłusty czwartek - rozpusta raz do roku

Mini pączki z serem
Składniki na około 42 pączki:
Ciasto:
240g mąki pszennej
150g zmielonego twarogu (użyłam twarożku kanapkowo – sernikowego)
60g cukru
30g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub mieszanki kandyzowanych skórek
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko

dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papierowe ręczniki



1. Składniki na ciasto ze sobą zagnieść ręcznie (powstanie gęste ciasto).

2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze (to ważne, ponieważ większe pączki nie dopieką się w środku).

3. Do rondla wlać olej i podgrzać. Kiedy będzie już bardzo gorący (będzie czuć jego zapach) zmniejszyć ogień i smażyć kuleczki na ciemno – złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osączać je na papierowych ręcznikach.

4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation