Kuchnia

tłusty czwartek - rozpusta raz do roku

Fastelavnsboller albo norweskie pączki

Składniki:
100 g masła
300 ml mleka
25 g drożdży
75 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego/ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka kardamonu
duża szczypta soli
550 g mąki

Do posmarowania – mleko/żółtko/roztrzepane jajko

Do przełożenia:
200 g kremówki
3-4 łyżki adwokata

Na polewę:
110 g czekolady deserowej
2 łyżki wody
30 g masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. Z drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Przykrywamy go i odstawiamy w cieple.
2. W misce mieszamy ze sobą mąkę, resztę cukru, sól i kardamon.
3. Roztapiamy masło.
4. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn, mieszamy, dodajemy resztę ciepłego mleka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Na końcu, kiedy uda nam się mniej więcej połączyć składniki, dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, czyli na około 1 godzinę.
5. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez kilka minut. Dzielimy je na 12 lub 15 równych części (zależnie od wielkości, na jakiej nam zależy) i formujemy z nich bułeczki.
6. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 45 minut.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy.
8. Pieczemy ok. 10-15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.
9. Przygotowujemy krem do przełożenia. Ubijamy śmietankę. Na koniec dodajemy adwokata. Łączymy.
10. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy lekko.
11. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół i wypełniamy kremem. Polewamy czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation