Kuchnia

slodkosci

Najlepsze ciasto marchewkowe :)

• 3 jajka
• 130g brązowego cukru (3/4 szkl) – dałam niecałe 3/4
• cukier waniliowy
• 1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomatańczy
• 2/3 szkl oleju słonecznikowego
• 1,5 szkl mąki pszennej (dodałam trochę mniej)
• 1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
• 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka startej na małych oczkach marchewki

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Jajka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórka z pomarańczy. Cały czas mieszając dodajemy olej. Następnie przyprawy, sól, mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec wymieszać ciasto z marchewką i orzechami – przelać do formy.
Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (do tzw suchego patyka)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation