Kuchnia

Przekąski

muffiny z czerwoną papryką i fetą

1 duża czerwona papryka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła

paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i białe części, pokrój na spore kawałki i opiecz chwilę w piekarniku, aż skórka ściemnieje. obierz paprykę ze skóry i pokrój na małe kawałki.
do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, kawałki papryki i pokruszony ser feta. wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
w drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. c i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation