Kuchnia

Na słodko

Waniliowe makaroniki

Składniki:
100 g białek (z około 3 jajek)
110 g zmielonych migdałów (bez skórki)
200 g cukru pudru
50 g drobnego cukru do wypieków
nasionka z 1 laski wanilii

Wykonanie:
Białka muszą być starsze - najlepiej 24-36 godzinne, trzymane w odkrytym pojemniku (miseczce) na blacie, w temperaturze pokojowej.
Migdały i cukier puder przesiać, wymieszać z wanilią.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier i dalej ubijając. Dodać przesiane migdały z cukrem pudrem, wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników i nie za długo.
Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm). Masę makaronikową przełożyć do rękawa. Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Wyciskać nieduże makaroniki, o średnicy około 2,5-3 cm, pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na 1 godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 8-10 minut. Większe makaroniki należy piec dłużej. Poczekać do lekkiego przestudzenia, przenieść na kratkę. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku, z charakterystyczną 'stopką'. Nie powinny się także zarumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation