Kuchnia

Na słodko

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
Składniki

Biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1-2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowy
2 duże jogurty o smaku bananowym - 2x400g
5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych)
1 śnieżka
200 ml mleka
6 bananów
sok z połowy cytryny

Polewa
75ml śmietanki 30%
75g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1.

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.

2.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szkl). Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę.

3.

W jednym naczyniu ubić "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić ze śnieżką - dodając pozostałą żelatynę. Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu banany - pokrojone w kostkę Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki.

4.

Czekoladę rozpuścić w śmietance, odstawić do wystygnięcia i zimną polewą polać ciasto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation