Kuchnia

Na słodko

Muffinki bananowe

Składniki suche:
270 g mąki
4 łyżki otrąb żytnich
140 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu

Składniki mokre:
1 szklanka maślanki
100 ml oleju
1 duże jajko
2 mocno dojrzałe banany (zmiażdżone widelcem)
1 łyżeczka ekstrakty z wanilii
2 łyżki miodu

Dodatkowo:
6 łyżeczek siekanych, niesolonych orzeszków ziemnych (po 0,5 łyżeczki na muffinkę)

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej składniki mokre, które wlewamy później do składników suchych. Mieszamy chwilę łyżką - tylko do połączenia się składników. Nie należy mieszać zbyt długo by ciasto nie było gumiaste po upieczeniu.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation