Kuchnia

LODY

Cioccolato Gatto
Koktajle na maślance lub kefirze, z odrobiną cukru pudru i jogurtu greckiego, w pierogach mojej Babci, w niezastąpionych jagodziankach, w lodach! Tak rzadko można kupić dobre borówkowe, dlatego kręcę je sama. To prosty przepis, tylko z czterech składników na domowe kremowe lody z mnóstwem owoców i egzotyczną nutą orzecha kokosowego. Pyszne, słodkie, uzależniające.

składniki:

500g borówek leśnych
400ml mleka skondensowanego słodzonego
400ml mleka kokosowego
150ml likieru kokosowego np. Malibu
Mleko kokosowe wlać do garnka o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu tak długo aż większość wyparuje i powstanie gęsty krem o wadze ok. 130-150g. Krem schłodzić - najlepiej przygotować dzień wcześniej. Borówki przebrać, umyć a następnie zmiksować w blenderze na puree. Połączyć mleko skondensowane, krem kokosowy, likier oraz owocowe puree za pomocą ręcznej trzepaczki na jednolitą masę. Przelać do foremki, schować do zamrażarki. Po 1,5-2h zacząć mieszać widelcem co 30-60 minut aż powstaną gęste lody (w ciągu 3-4 godzin wystarczy 3-4 razy). Cudownie jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy wg. jej instrukcji. Przed podaniem wyciągamy na 5-10 minut.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation