Kuchnia

LODY

Kokosowo-brzoskwiniowe Lody Na Patyku


na 4-5 lodów ( w zależności od wielkości foremek):

2 brzoskwinie
łyżeczka soku z cytryny
1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego (pełnego lub light)
100g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki miodu
paczka cukru waniliowego
szczypta soli morskiej

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli morskiej. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i kroimy na mniejsze kawałki.

W misce mieszamy mascarpone, mleko kokosowe, cukier waniliowy, miód i ekstrakt waniliowy. Wlewamy przygotowaną masę do foremek wypełniając je do połowy. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.

Foremki wyjmujemy z zamrażarki i dorzucamy do środka pokrojone drobno brzoskwinie, starając się je równomiernie rozłożyć. Wszystko przykrywamy reszta kremu waniliowo-kokosowego. Wstawiamy foremki spowrotem do zamrażarki na parę kolejnych godzin, lub najlepiej na całą noc. Po zamrożeniu wyjmujemy z foremek, aby łatwiej wyszły, można zanurzyć foremki na krótko w cieplej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation