Kuchnia

LODY

lody cappuccino

Składniki:

200ml mleka skondensowanego niesłodzonego( dobrze schłodzonego)
200ml mleka
100g cukru
5 łyżek cappuccino w proszku( użyłam klasycznego mokate cappuccino)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki agar agar( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko( zwykłe) wymieszać z cukrem i podgrzać od rozpuszczenia cukru( nie gotować). Dodać agar agar( opcjonalnie), cappuccino w proszku i kawę rozpuszczalną. Całość dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Mleko skondensowane ubić prawie na sztywno( nie da się go ubić zupełnie na sztywno). Powoli wlewać do niego całkowicie ostudzone mleko cappuccino i dokładnie połączyć. Schłodzić 15-20 minut w lodówce a następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation