Kuchnia

Desery

Torcik bezowy z musem z z truskawek


Składniki:
bezy:

6 białek

9 łyżek zwykłego cukru

9 łyżek cukru pudru

200 g truskawek

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

mus:

200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

100 g cukru

10 g żelatyny w listkach lub zwykłej
Wykonanie:
Białka jaja ubij z cukrem kryształem na puszystą masę, na koniec dodaj cukier puder oraz odrobinę zmiksowanych truskawek wymieszanych z mąka ziemniaczaną.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż małe bezy (pamiętaj, żeby zachować między nimi odległość, bo podczas pieczenia będą rosły). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 25 min., następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz bezy przez kolejne 30 min.

Gdy bezy już ostygną ubij śmietankę z cukrem na puszystą masę. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki i połącz wszystko z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną. Wyłóż mus truskawkowy na jedną beze i przykryj drugą.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 70 min)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation