Kuchnia

Desery

Parowany suflet Tiramisu:

100ml mleka
1 jajko
1/2 laski wanilii
2 łyżki stołowe cukru pudru w dwóch porcjach
szczypta soli
10g mąki
80g sera Mascarpone
2 łyżki stołowe mocnej kawy
20g wiórków czekoladowych
40g biszkoptów pokruszonych na kawałki
kakao w proszku


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z jedną łyżką cukru, solą, a następnie mąką. Mleko zagotować z laską wanilii i wlać do masy, podgrzewać w rondlu ok 5min. cały czas mieszając. Kiedy przestygnie schłodzić w lodówce.

Białka ubić z pozostałą łyżką cukru. Do schłodzonego w lodówce kremu dodać serek Mascarpone i ubite białka.


Podana ilość składników jest podana dla 4 kubeczków dołączonych do mojego parowaru. Mają pojemność 135ml i pokrywki z malutką dziurką pośrodku. Spokojnie można użyć np. małych koklików o podobnej pojemności i zakryć je np. folią aluminiową i zrobić dziurkę.

Do kubeczków nakładamy na zmianę biszkopty nasączone kawą, krem i wiórki czekoladowe, potem powtarzamy, ale ostatnią warstwą ma być krem. Wstawiamy do rozgrzanego wcześniej parowaru i gotujemy ok 4 min. na najwyższym poziomie.
Przed podaniem posypujemy wierzch kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation