Kuchnia

Desery

Tiramisu
Składniki:

0.75 kg serka mascarpone ( 5 opakowań)
5 jajka
7 cukier puder
1.5 opakowania biszkoptów „kocie języczki”
0.5 szklanki świeżo zaparzonej kawa, całkowicie wystudzonej, może być rozpuszczalna, natomiast kawa z fusami jest lepsza
5 łyżek likieru amaretto , dla osób lubiących mocny smak może być 7 łyżek
4 łyżki gorzkiego kakao

Tiramisu – sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Do dużej miski dajemy żółtka i cukier puder i miksujemy na tak zwany kogel-mogel (ok. 10 min). Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy serki mascarpone, miksujemy do powstania jednolitej masy. Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto. Układamy pierwszą warstwę z biszkoptów w naczyniu żaroodpornym, polewamy je kawą z amaretto (można dodać trochę fusów z kawy parzonej).
Biszkopty mają być nasączone, ale nie mogą się rozpadać. Najlepiej robić to łyżeczką – ok. 2 łyżeczki esencji na jednego biszkopta. Ubijamy białka dodając do nich szczyptę soli ( lepiej się ubija), pianka ma być tak sztywna, że przy odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie.
Dodajemy pianę do naszej masy z serka mascarpone i jaj, bardzo delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na nasze nasączone biszkopty i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wylewamy na nie esencje kawy i amaretto, przykrywamy pozostałą częścią masy. Tiramisu gotowe.
Naczynie dokładnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, czekamy 5-6 godzin, najlepiej całą noc, aż smak kawy i aromat amaretto przejdzie na ser. Przed podaniem gościom oprószamy wierzch ciasta gorzkim kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation